DE NIEUWJAARSLEZING 2016 – BART MOEYAERT

Bart Moeyaert – Het zoekend hert, Luster en Querido

DE NIEUWJAARSLEZING 2016 

Elke filosoof of boekenvriend met niveau geeft omstreeks  de jaarwende De Nieuwjaarslezingen cadeau. Dat is immers een feestelijk fonkelend boekje met bibliofiel karakter, gepresenteerd door filosofiehuis Het zoekend hert ° The searching deer. Met doordachte overpeinzingen en treffende formuleringen door topschrijvers met virtuoze pen. Uitzonderlijk wordt De Nieuwjaarslezing 2016 een coproductie met de uitgeverijen Luster (Antwerpen) en Querido (Amsterdam).

Deze speciale editie is immers van de hand van de veelbekroonde auteur Bart Moeyaert, tevens artistiek intendant van het Vlaams-Nederlands gastlandschap op de FrankfurterBuchmesse 2016. Mede vanuit zijn opdracht voor de wereldberoemde boekenbeurs reflecteert hij over de macht van het zwijgen en de troost van het woord. Deze originele tekst wordt opnieuw gepresenteerd in een buitengewoon bibliofiel boekje, met handzaam formaat (11×17), gehuld in een zwartlinnen kaft met goudopdruk, leeslint, hoogwaardig papier en een afdruk van het handschrift van de meester.

De boeken, het toneelwerk en de poëzie van Bart Moeyaert zijn sinds zijn debuut in 1983 door lezers van alle leeftijden ontdekt, wat hem een aparte plek geeft binnen de Nederlandstalige literatuur. Tot zijn meest bekende titels behoren Blote handen, Het is de liefde die we niet begrijpen, Broere en de trilogie die hij samen met het Nederlands Blazers Ensemble uitbouwde: De Schepping, Het Paradijs, De Hemel. Zijn werk is vaak bekroond in binnen- en buitenland en verscheen in meer dan twintig talen. Hij is reeds meermaals genomineerd voor de internationale Astrid Lindgren Memorial Award en de Hans Christian Andersen Award. In 2012 haalde hij voor deze laatstgenoemde prijs voor de tweede keer de shortlist. Bart Moeyaert vertaalt uit het Duits, Engels en Frans, heeft scenario’s en toneelstukken geschreven, en debuteerde in 2003 als dichter met Verzamel de liefde. Twee jaar lang was hij Stadsdichter van Antwerpen. Moeyaert is hoofddocent Schrijven aan het Conservatorium in Antwerpen.

De Nieuwjaarslezing 2016, met de publieke presentatie van het nieuwe boekje, vindt plaats op zondag 27 december 2015 om 11 uur, in Het zoekend hert, Koninklijkelaan 43, 2600 Berchem-Antwerpen. Inkom: €14, maar wie het boekje koopt, krijgt €5 korting. Het boekje, uitgegeven door Luster en Querido, wordt feestelijk onthuld met bubbels en zo. Reserveren is verplicht: hetzoekendhert@gmail.com.

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo