ALL TOO HUMAN -Tentoonstelling

Tentoonstelling

ALL TOO HUMAN. DE MENS TUSSEN GOD EN BEEST

In het kader van de cyclus Pijn en plezier van het politieke dier organiseert Het zoekend hert de tentoonstelling All too Human. De mens tussen god en beest. De sterk uiteenlopende werken van Maarten Schaubroeck en Ronald Ophuis worden daarin verbonden door de fijnzinnige creatie Dekens van Berlinde De Bruyckere.

De Belgische kunstenaar Maarten Schaubroeck (1980) presenteert metalen sculpturen uit zijn reeks Iron Humans. Deze gestileerde menselijke figuren bestaan uit gemeenschappen van figuren die op of naast elkaar leven, die elkaar steunen en in (on)evenwicht brengen. Twee opzichtige beelden met totemstructuur staan opgesteld langs beide zijden van de Koninklijkelaan, nabij en tegenover het filosofiehuis. In de binnenruimtes van het filosofiehuis en in de achtertuin staan de kleinere Humans in onbewerkt staal, verwarde patine of in vergulde gedaante. Maarten Schaubroeck combineert de Humans altijd op zo’n manier dat het staalharde materiaal waarin ze zijn gemaakt, lichter gaat lijken en kwetsbaarheid toont.

Metaal versus schilderijen

De strakke metalen werken contrasteren met acht beklijvende schilderijen van de Amsterdamse kunstenaar Ronald Ophuis (1968). Pijn en lijden vormen de kernthema’s van zijn werk, met verwijzingen naar extreem geweld. Ronald Ophuis noemt zichzelf een schilderende oorlogsjournalist:  hij zoekt getuigenissen op van oorlogen, ensceneert en fotografeert ze, om er schilderijen van te maken.  In  Het zoekend hert hangen twee werken met handgeschreven getuigenissen die verwijzen naar de massaslachting in Srebrenica, maar ook werken die de gelaten tonen van individuele oorlogsslachtoffers dan wel van criminele daders, zoals een Talibanstrijder (2009) en een Afrikaanse ex-kindsoldaat (2010). Centraal hangt Dysenterie, een pakkend concentratiekamptafereel in olieverf. Dit schilderij correspondeert overduidelijk met de kleinere compositie aan de overzijde van de ruimte: The suicide of Mala Zimetbaum before her Execution (2006).

Onschuld kan een hel zijn van Berlinde De Bruyckere

Eén bijzonder werk van de Vlaamse kunstenares Berlinde De Bruyckere (1964) vormt de overbrugging tussen de strakke sculpturen en de provocatieve  schilderijen. Dit ‘dekenwerk’ – ‘Onschuld kan een hel zijn’ (1995) – vertelt in al zijn eenvoud een verhaal van warmte en bescherming, maar ook van kwetsbaarheid en hulpeloosheid, de dualiteit van liefde en lijden. Het verwijst naar pijnlijke en dubbelzinnige situaties waarin elk gemeenschapswezen kan belanden, ook door politieke omstandigheden.

All too Human. De mens tussen god en beest blijft open tot en met zondag 21 juni 2015 voor en na onze activiteiten of op speciaal verzoek. Op zondag 22 maart 2015 om 15 uur vindt een vernissage plaats met een lezing door filosoof Dimitri Goossens over Politiek als openbaring van het menselijke tekort. Inkom: €9. Andere bezoekersdata vindt u hier: All too Human. De mens tussen god en beest. Data. Dan is de entree gratis, maar reserveren is altijd verplicht: hetzoekendhert@gmail.com – 0032 473 68 66 65.

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo