DE KUNST VAN HET KIJKEN – PROF. MIEKE BOON

Filosofische walk-in-progress in het Middelheimmuseum #7

DE KUNST VAN HET KIJKEN

Het zoekend hert en deBuren ontwikkelen sinds september 2012 een ‘walk-in-progress’ in het Middelheimmuseum in Antwerpen. Tot heden kwamen daar al zes filosofen-kunstkenners hun traject uitstippelen: vijf mannen en één vrouw. Hoogste tijd om weer eens een kwaliteitsvolle dame te vragen, en wel de veelzijdige wetenschapsfilosofe Mieke Boon.

Denken over kunst is een specialisme, kijken naar kunst ook. Prof. Mieke Boon combineert die kwaliteiten. Samen met de Nederlandse auteur en journalist Peter Henk Steenhuis publiceerde ze het magnifieke kijk- en denkboek De filosofie van het kijken. Kunst in ander perspectief (Lemniscaat, 2009). Voorafgaand aan deze zevende wandeling houdt ze in Het zoekend hert een beschouwing bij Tekenen in de storm, een expo met 20 zinkografieën van Frans Masereel en 16 aquarellen van Jan Vanriet. Daarna begeleidt Prof. Mieke Boon een bezoek aan het Middelheimmuseum, waar ze onder meer zal reflecteren over de creaties van de Frans-Algerijnse kunstenaar Kader Attia, recent nog bekroond met de Berlin Art Prize.

Mieke Boon (1961), filosofe en ingenieur, werkt sinds 2001 als hoogleraar wetenschapsfilosofie, ethiek van de techniek en filosofie van de technologie aan de Universiteit Twente. In 1999 won ze de TUD essayprijs met haar boek Filosofische beelden in de wetenschap. Met Peter Henk Steenhuis verzorgde ze in Trouw de serie Filosofie van het kijken, waarin ze haar ideeën over kijken, denken, voelen en oordelen toegankelijk maakte. Het boek dat daaruit voortvloeide, werd genomineerd voor de Socrates Wisselbeker. Mieke Boon ontwikkelde in deze publicatie een oefening om op verschillende manieren (filosofisch, historisch, ethisch, theologisch) te leren kijken. Niet alleen naar kunst, ook naar onszelf en naar de wereld om ons heen.

Zondag 26 oktober 2014, om 13 uur (duur: 2,5 uur). Deelname: € 8. Reserveren is verplicht: hetzoekendhert@gmail.com.

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo