DE SPOORZOEKERS #1 – RUDI ROTTHIER EN SPINOZA

DE SPOORZOEKERS #1

Rudi Rotthier: De naakte perenboom. Op reis met Spinoza

Op zaterdag 19 oktober 2013 presenteren Het zoekend hert en deBuren de première van een heel nieuw project: De Spoorzoekers. Eén na één presenteren we nieuwe werken van zoekende en filosofische reisauteurs. Dit project vormt mee een eerbetoon aan de geëngageerde auteur en essayist Kamiel Vanhole (1954-2008), wiens laatste boek De spoorzoeker heette.

De eerste editie van De Spoorzoekers focust op reisauteur en filosoof Rudi Rotthier (foto), die zijn nieuwste werk, De naakte perenboom. Op reis met Spinoza komt presenteren. Dat boek is het resultaat van een denkproces. Als jonge student las hij een onbegrijpelijk totaalwerk waarin de diepzinnige auteur zich verzette tegen berouw en zich hard maakte voor de idee dat inzicht en vrijheid samenvallen. Die schrijver was Spinoza, het betreffende boek de Ethica.

In De naakte perenboom gaat Rudi Rotthier op zoek naar de betekenis van de gedachten van Spinoza, en naar het land waarin die gedachten vorm kregen, Nederland. De ontdekkingsreis leidt van de bekende woonplaatsen van Spinoza naar Almere (‘de meest spinozistische stad van Nederland’), naar het Zuid-Hollandse Waddinxveen (‘het dieptepunt van het land’), en zo naar Deventer en Zwolle. Terwijl hij reist langs rechte wegen ontwikkelt Rudi Rotthier zijn wellicht kronkelige versie van Spinoza, iemand die de mislukking een kans gaf, en met de mislukking ook de democratie.

Eva Vanhole, dochter van reisschrijver en essayist Kamiel Vanhole, presenteert de nieuwe cyclus vanuit de eigenheid van haar vader. Zij poogt meteen antwoord te geven op een basisvraag: ‘Wat maakt een mens, en bij uitbreiding een schrijver, tot spoorzoeker?’.

Daan Roovers, hoofdredactrice van Filosofie Magazine, becommentarieert vervolgens het nieuwe boek van Rudi Rotthier en geeft tevens antwoord op een trillende vraag: ‘Wat hebben ware denkers nog in Nederland te zoeken?’.

Ten slotte antwoordt Rudi Rotthier op twee heel specifieke vragen: ‘Waarom Spinoza? En waarom moest de perenboom naakt zijn?’.

Rudi Rotthier (1957) is een Vlaamse journalist en schrijver van reisliteratuur. Hij studeerde Musicologie en Filosofie aan de UGent en werkte van 1980 tot 1989 als journalist voor De Morgen. Sindsdien groeide zijn reputatie als auteur van reisboeken en reportages, onder meer voor het weekblad Knack. Sinds 1990 publiceerde hij over zijn reizend bestaan 13 boeken. Met de Britse reisschrijver Redmond O’Hanlon reflecteerde hij over God, Darwin en Natuur (2009). In 2004 ontving hij de Bob den Uyl-prijs, in 2012 de Noord-Zuidpersprijs. De naakte perenboom. Op reis met Spinoza verschijnt bij Atlas Contact.

De Spoorzoekers #1. Zaterdag 19 oktober 2013 om 20 uur. Reserveren verplicht: hetzoekendhert@gmail.com.

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo