Jean-Paul Sartre en het andere lichaam – Prof. Ger Groot

Op zondag 16 december 2012 spreekt Prof. Ger Groot over Jean-Paul Sartre en het andere lichaam. Prof. Ger Groot publiceerde De uitgelezen Sartre, bij uitgeverij Boom. Hij was aanwezig op de begrafenis van Sartre in Parijs en eert deze onvergelijkbare existentiefilosoof nog altijd ten volle.

Weinig filosofen hebben zo’n opgemerkt bestaan geleid als Jean-Paul Sartre (1905-1980). Leraar, schrijver, denker, activist, mediagoeroe, vrouwenverleider. Auteur van studies en theaterstukken, voortrekker van het existentialisme, van stakingen en betogingen, stichter van tijdschrift Les Temps Modernes en dagblad Libération, verdediger van de RAF-gevangenen en de Viëtnamese bootvluchtelingen, onder meer. En heel dat actieve leven tracht hij te verbinden met zijn filosofie. Want als existentialist vindt Sartre dat de mens voor de mens verantwoordelijk is. Lijdzaam leven is uit den boze. Want dromen, hoop, verwachtingen zijn niets waard als we er niets mee creëren. Zelf blijkt Sartre telkens opnieuw bereid om keuzes te maken. Zo weigerde hij elke mogelijke staatseer, een professoraat aan het Collège de France en de Nobelprijs voor Literatuur. Geen wonder dat ook in het intieme leven van deze krachtdadige denker een dynamische spankracht aanwezig was.

Ger Groot (1954) studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en de Université Paris X. Sinds 2009 doceert hij aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij promoveerde op de invloed van Nietzsche op het twintigste-eeuwse Franse denken en publiceerde o.m. De Uitgelezen Sartre (2000), Het krediet van het credo (2006), De gelukkigste illusies. Over kwaad en verlossing (2008) en Papierverwerkende industrie: lezen als beroep (2009).

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo