DE NIEUWJAARSLEZING 2013 – ANNE PROVOOST

DE NIEUWJAARSLEZING 2013 – ANNE PROVOOST

Boekpresentatie – Uitgeverij Luster & Het zoekend hert

Het zoekend hert en uitgeverij Luster presenteerden einde 2012 de derde titel in de boekenserie van De Nieuwjaarslezingen: ‘Eerlijk waar? Over de desavouering van het verzonnen verhaal’ door schrijfster Anne Provoost. Het blitse boekje telt 48 pagina’s en kost €14,95.

Feitelijkheid is in de literatuur een kwaliteitslabel geworden. Het verzonnen verhaal wordt door veel lezers gedesavoueerd. Het eerlijk verhaal dat geen certificaat kan voorleggen van ‘toch minstens gedeeltelijk waargebeurd’ wordt niet meer ernstig genomen. Nochtans is er een wezenlijk verschil: een verzonnen verhaal prikkelt ons inlevingsvermogen, een verzonnen verhaal stimuleert en prikkelt onze verbeelding. Schrijfster Anne Provoost verdedigde het belang van het verzonnen verhaal in De Nieuwjaarslezing van Het zoekend hert. De zinderende tekst werd zopas in een fonkelend boekje uitgegeven als derde deel in een fraaie boekenserie.

De Nieuwjaarslezingen (formaat 11 x 17) tellen telkens 48 bladzijden en hebben een bibliofiel karakter, met zwartlinnen kaft, goudopdruk, leeslint en aparte steunkleur per titel. Hun vormgeving refereert aan de mooiste jaren van het interbellum, toen het pand van Het zoekend hert tot stand kwam. De teksten werden gezet uit de Comenia van Storm Type Foundry en de Neutraface van House Industries, en zijn gedrukt op Lessebo Design Ivory, met schutbladen in Surbalin moiré. Naast drie citaten van Vlaamse of Nederlandse avant-gardisten uit het interbellum bevatten ze een statement van de betreffende auteurs in hun handschrift.

Eerlijk waar? Over het desavoueren van het verzonnen verhaal – Anne Provoost – Uitgeverij Luster – ISBN 9789460581090

Van De Nieuwjaarslezingen verschenen eerder:
Trekvogels in de mist – Bernard Dewulf – ISBN 9789460580970
‘Mijmeringen in een opnieuw virtuoze stijl… hoogstandjes voor de literaire fijnproever.’
De zorgen van een schrijver – Yves Petry  – ISBN 9789460580987
‘Overpeinzingen in vaak rake formuleringen en beelden… een zoektocht en verantwoording tegelijk.’

Prijs per boektitel: €14,95 – Verkrijgbaar in de betere boekhandel of bij filosofiehuis Het zoekend hert ° The searching deer. Bestellen kan door het betreffende bedrag + een verzendingskost van €1,95 over te schrijven op het rekeningnummer van Het zoekend hert (IBAN: BE32 0015 8917 0602 – BIC/SWIFT: GEBABEBB), dit met vermelding van gewenste titel(s) en auteur(s), alsook uw postadres. Voor meer informatie: hetzoekendhert@gmail.com.

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo