Jan Geurtz – Over het zoeken naar zelfaanvaarding

Wetenschapsfilosoof en orthopedagoog Jan Geurtz sprak op zondag 17 april over onze verslaving aan liefde – en alle gevolgen daarvan. Het werd de tweede lezing in de cyclus ‘Streven naar het ware leven’.

Jan Geurtz beweert dat onze zoektocht naar liefde en erkenning voortkomt uit een fundamentele zelf-afwijzing. Deze negatie trachten we te compenseren door het betrachten van waardering van anderen, en vooral door een succesvolle, pijnverzachtende liefdesrelatie. Maar deze aspiratie werkt vaak averechts: ze versterkt juist de fundamentele onzekerheid en afhankelijkheid. Zo ontstaat een vorm van verslaving aan liefde en erkenning, en aan de veiligheid van een relatie. Met humor en praktische voorbeelden toonde Jan Geurtz bepaalde uitwegen uit deze vicieuze cirkel – voor wie er zich kan op instellen.

Jan Geurtz (1950) studeerde Nederlands, orthopedagogiek, onderwijskunde en wetenschapsfilosofie. Hij laat zich vooral inspireren door het boeddhisme. Hij schreef eerder de bestsellers De opluchting (1998), De verslaving voorbij (1999) en Het einde van de opvoeding (2004). In juni 2009 verscheen het meest recente boek van deze populaire verslavingsexpert: Verslaafd aan liefde. De weg naar zelfacceptatie en geluk in relaties.

Het zoekend hert ┬░ The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en ge├źngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo