Filosofische wandelingen

Wilt u graag bewegend filosoferen? Eerder abstract-kunstzinnig? Of liever concreet-historisch? Het zoekend hert ° The searching deer ontwikkelt ook filosofische wandelingen. Twee projecten, één in de modernistische wijk Pulhof en één in het beeldenpark Middelheimmuseum, zijn inmiddels gerealiseerd. Een derde wandeling, in de historische vrijdenkersstad Antwerpen, is in ontwerp.

Koninklijke wandeling – Van doopvont tot grafmonument
Deze wandeling werd ontwikkeld door Antwerpen Averechts, voor het openingsweekend van Het zoekend hert, en kan bij gelegenheid opnieuw worden georganiseerd. Het betreft een begeleide filosofische wandeling in de buurt van ons filosofiehuis: de Koninklijkelaan, monument met Pegasus en Griekse amazone, de wijk Pulhof, bijzondere woningen, een modernistisch ziekenhuis (van Renaet Braem) en een kerkhof met monumenten uit belle époque en interbellum. Op bepaalde plekken worden filosofische of literaire fragmenten voorgelezen die de beleving extra diepgang geven. Vertrek aan Het zoekend hert. Prijs af te spreken. Voor groepen vanaf 10 deelnemers of bij speciale gelegenheden. Voor meer informatie: hetzoekendhert@gmail.com of www.antwerpenaverechts.be.

Filosofische ‘walk-in-progress’ in het Middelheimmuseum – Met eigenzinnige denkers als gids
Op zoek naar uitdagende kunstwerken, midden het groen? Werken die aanzetten tot metafysisch reflecteren of eigen creativiteit? Samen met een filosoof/auteur ontdekt u de beelden, installaties en beeldhouwwerken van het Middelheimmuseum. In hechte samenwerking met het Vlaams-Nederlands Huis deBuren vraagt Het zoekend hert aan boeiende denkers en kunstkenners hun meest eigenzinnige traject uit te stippelen. Om de drie maanden wordt een nieuwe wandelweg uitgewerkt. Variatiemogelijkheden voldoende in een park van 40 ha waar meer dan tweehonderd kunstwerken te beleven zijn – van de Balzac van Auguste Rodin tot de ‘eindeloze kronkel’ van Max Bill. Verstilde filosofie tussen het groen. Op een fraaie boogscheut van Het zoekend hert ° The searching deer, want eigenlijk aan dezelfde laan, maar met verschillende namen: Koninklijkelaan en Middelheimlaan. Voor meer informatie: hetzoekendhert@gmail.com en www.deburen.eu.

Denkend bewegen in de binnenstad – In ontwerp
De historische stad Antwerpen was eeuwenlang voor korte of langere tijd een geliefde haven van zowel actieve wereldreizigers, als provocerende denkers en ingetogen dichters. Treed in de voetsporen van existentiële filosofen zoals Leopold Flam (1912-1995), ironische schrijvers als Willem Elsschot (1882-1960) en pathetische of realistische dichters als Hilda Ram (1858-1901), Paul Van Ostaijen (1896-1928), Herman De Coninck (1944-1997) en zovele anderen. Centrale vraag: wat zou het westerse denken betekenen zonder de stad?

Voor meer informatie: hetzoekendhert@gmail.com of +32 (0)473 68 66 65.

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo