De godverloren zondagen – 1

Filosofisch schrijven en schrijvend filosoferen – Tanny Dobbelaar
Zondag 06.09.09 / 11:00 – 12:30

Tanny DobbelaarTanny Dobbelaar (°1965) opent De godverloren zondagen met een lezing over het filosofische denken, en vooral over het filosofische essay in de traditie van Michel de Montaigne (1533-1592). Net als wetenschap en kunstgeschiedenis is filosofie een domein met een eigen taal en traditie, eigen termen en een specifieke benadering van problemen. In de lijn van de allereerste essayist pleit Tanny Dobbelaar voor een heldere spreek- en schrijfstijl, voor een verstaanbaar filosoferen. Er zijn echter dingen die niet zo makkelijk te begrijpen en bijna onmogelijk te verwoorden zijn, zoals religieuze en spirituele ervaringen. Hoe kan een filosoof zulke ervaringsdomeinen toch in teksten proberen te ‘vatten’? En hoe kan religie naar een andersgelovige lezer vertaald worden?

Filosoof en publicist Tanny Dobbelaar is een gereputeerde schrijfcoach die trainingen geeft en ook zelf publiceert. Met Adrienne Norman schreef ze Heftig vel (2002). In Schrijven met Montaigne (2005) reflecteert ze over het schrijven als vorm van denken, zowel bij de zestiende-eeuwse filosoof Michel de Montaigne als in de essayistiek in het algemeen. Inmiddels publiceerde Tanny Dobbelaar het boek Familieverhalen. De kunst van het schrijven over je naasten (2011).

Terug naar overzicht

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo