BEKENTENISSEN VAN EEN OPTIMIST – NIEUWJAARSLEZING

DE NIEUWJAARSLEZING 2014 – Oscar van den Boogaard

 Bekentenissen van een optimist

De Nieuwjaarslezingen van Het zoekend hert zijn traditie geworden. Bij de overgang van het oude naar het nieuwe jaar reflecteert telkens een andere denker of schrijver uit de Lage Landen over de tijd die komt en alles wat hem of haar prikkelt of uitdaagt.

Bij de komst van 2014 oriënteert schrijver en columnist Oscar van den Boogaard zich op de tattoo for reflection die hij in 1996 verwierf van de kunstenaar Douglas Gordon. Op zijn linkerschouder liet hij het woord GUILTY in spiegelbeeld aanbrengen. De foto van de tatoeage waarop de schrijver met zijn rug staat afgebeeld zit in de collectie van het Guggenheim Museum in New York. Van den Boogaard buigt zich over het thema schuld en onschuld, vanuit het standpunt van de optimist.

Oscar van den Boogaard (1964) schrijft romans, toneelteksten en essays. Hij groeide op in Suriname en Nederland maar woont in België. Na Dentz, zijn debuut in 1990, publiceerde hij romans die veel bijval oogstten. De heerlijkheid van Julia (1995) werd voor de Gouden Uil Literatuurprijs en voor de Libris Literatuur Prijs genomineerd. Liefdesdood (1999) en Meer dan een minnaar (2010) stonden op de shortlist van de AKO Literatuurprijs, Het verticale strand (2005) op de longlist van Libris. Zijn werken werden in het Spaans, Engels, Frans en Duits vertaald. ‘Oscar van den Boogaard bouwt een meeslepend, verrukkelijk en altijd verbazingwekkend universum op’, schreef Le Monde. Van den Boogaard schrijft toneelstukken voor tg STAN, NTG en het RO-theater. Snobisme voor beginners (2009) werd genomineerd voor de Jan Hanlo Essayprijs Groot. Elke week verschijnt zijn column in De Standaard.

LEZING MET BOEKPRESENTATIE – Ook deze vierde editie van De Nieuwjaarslezingen wordt gepubliceerd bij uitgeverij Luster als een fraai boekje met zwartlinnen kaft, goudopdruk, leeslint, hoogwaardig papier en een afdruk van het handschrift van de meester. Dit boekje wordt feestelijk gepresenteerd meteen na de lezing van Oscar Van den Boogaard. Ook na Nieuwjaar is het te koop bij Het zoekend hert en in de boekhandel. Prijs € 14,95.

Zaterdag 21 december 2013 om 20 uur. Inkom: € 8. Reserveren is verplicht: hetzoekendhert@gmail.com

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo