‘LE CAVALIER DES PENSÉES, NAAR LEOPOLD FLAM’
Met de totaalinstallatie ‘Le Cavalier des Pensées, naar Leopold Flam’ brengt kunstenaar Hilde NIJS een hommage aan de Belgische filosoof, vrije denker en vermaarde hoogleraar. Dit indrukwekkende werk wordt weldra gepresenteerd in filosofiehuis Het zoekend hert binnen het project ‘ZORGZAAM OMGAAN MET LEOPOLD FLAM’.
Hilde NIJS getuigt op zondag 6 april 2025 over haar ‘vlam voor Flam’. In haar jonge jaren, toen de aula van de VUB zich vulde met honderden studenten voor de colleges van Flam, ontwikkelde ze een passie voor deze begeesterende professor. Via zijn kolossale werk is haar respect alleen maar gegroeid: ‘Als geboren filosoof die Buchenwald overleefde reikt Leopold Flam aan de bijna constant in crisis verkerende mensheid van vandaag, nog steeds de instrumenten om na te denken over de overvloedige gedachtestroom hieromtrent en reikt hij ons de vaardigheid om deze veelheid aan gedachten te kanaliseren.’ Daarom wil Hilde NIJS diens werk blijvend onder de aandacht brengen zodat hij de plaats krijgt die hij verdient.
GROTE STROMINGEN IN DE FILOSOFIE
Tijdens de vernissage op zondag 6 april 2025 brengt de altijd scherpzinnige Benny Madalijns in filosofiehuis Het zoekend hert een reflectie over het kunstwerk ‘Le cavalier des pensées’ dat speciaal is opgedragen aan de vrijgeest die ooit ook de professor van Benny Madalijns was.
Hij leerde prof. dr. Leopold Flam kennen als eerstejaarsstudent in de herfst van 1977 tijdens een college ‘Grote stromingen in de filosofie’. De eerste keer dat hij Flam zag, was de jonge student onder de indruk van zijn voorkomen: ‘een gedrongen baasje in een net iets te groot grijs, glimmend maatpak. Malend en cirkelend op, onder, in, voor, achter en naast een kennelijk onoverkomelijk kathedertje.’
KWALITEITSVOLLE KUNST
Voor Benny Madalijns moet het handelsmerk van kwaliteitsvolle kunst l’étrangeté zijn: ‘het onheemse, het Freudiaanse The uncanny: the opposite of what is familiar. Das Unheimliche.’ Met de driedimensionele installatie ‘Le Cavalier des Pensées’ zoekt Hilde NIJS tot zijn genoegen dit soort speelruimtes op: de marges, de uithoeken en de bewegingsvrijheid van zowel het filosofische als het esthetische. ‘Ze doet dit, naar eigen zeggen, in de eerste plaats als hulde aan Leopold Flam, maar, naar ik vermoed, doet ze zulks ook voor iedere vrije denker en zoeker, die in de kantlijn van het schemergebied woont dat zich uitstrekt tussen een lumineus verleden en een steeds moeilijker te begrijpen nu. En, waarom ook niet, voor al die helverlichte geesten in onze middens, die koppig weigeren de poorten naar de feitelijkheid van het heden open te gooien. Naar mijn aanvoelen componeerde ze het werk zelfs voor al de voormalige wereldverbeteraars die door vroegtijdig roesten aangetast, niet langer in staat zijn elastisch te denken over de gelaagdheid der dingen. Ook daarom, ook voor hen.’
PLUS: EEN OVERTUIGENDE GETUIGENIS OP PAPIER
Bij de vernissage in Het zoekend hert stelt de geëerde auteur en filosoof Eric Min, een andere leerling van Leopold Flam, een speciale beschouwing over zijn leermeester op papier ter beschikking: ‘Het vertoog van een dode. Drie goede redenen om Flam te lezen.’
De vernissage van de expo vindt plaats op zondag 06 april om 11 uur. De inkom is gratis. Wel graag op voorhand inschrijven via hetdansendedenken@gmail.com, met vermelding van de naam of namen en een adres of mailadres.
Hilde NIJS is een gedreven multidisciplinaire kunstenaar. Haar veelzijdige werk is gebaseerd op ‘Concepten van humanisme’. Zij werkt aan een complex levenswerk als een soort van ‘wake-up call’ voor een nieuwe en betere wereld, die ze ziet als een grote sociale sculptuur waar vrijheid, diversiteit en gelijkheid aan de basis liggen. Filosofie en psychoanalyse, zonder de wetenschap te veronachtzamen, zijn voor haar de beste tools om onze samenleving op een verantwoorde en diepzinnige manier te fileren. Haar onderzoek naar de existentiële vragen over ‘The Human Condition’ deelt ze onder in segmentaties, waaronder ‘Identity, who are we’, series zoals ‘The Riddle of thinking Humanity’, ‘Human Environment’ en ‘We are our Brain’.
Benny Madalijns werd in 1958 geboren in Diest. Eerst werd hij leraar beeldende kunsten, daarna archeoloog en tenslotte promoveerde hij aan de Vrije Universiteit van Brussel als PhD – Doctor in de Kunstwetenschappen. Op zijn website publiceert hij met regelmaat zijn Wemelende kantlijnen van maakbaarheid & verbeelding.
Eric Min (1959) is essayist en criticus. Hij studeerde Letteren en Wijsbegeerte aan de Vrije Universiteit Brussel, onder meer bij Leopold Flam. Hij werkte voor de cultuurredactie van De Morgen, waar hij berichtte over fotografie, beeldende kunst en literatuur. Verder schrijft hij voor rekto:verso en Passage. Hij publiceerde onder meer in het Nieuw Wereldtijdschrift, De Nieuwe Maand, OKV en Zuurvrij. Als curator verzorgde hij een tentoonstelling over ‘Paul Nougé en het Belgische surrealisme’ (2010). Hij publiceerde biografieën van James Ensor en Rik Wouters. ‘De eeuw van Brussel. Biografie van een wereldstad’ (1850-1914) werd in 2014 genomineerd voor de AKO-literatuurprijs. Veel enthousiasme wekte hij op met zijn biografie van ‘Henri Evenepoel, Een schrijver in Parijs’, (2016), ‘De klank van de stad. Een cultuurgeschiedenis van Venetië’ (2019),
‘Gare du Nord. Belgische en Nederlandse kunstenaars in Parijs, 1850-1950’ (2021), ‘Leuven. Een gids voor thuisblijvers en passanten’ (2023) en ‘Zwart licht. Anarchisten in België rond 1900’ (2023).
ZONDAG 06-04-2025, 11:00-12:30: VERNISSAGE VAN DE EXPO ‘ZORGZAAM OMGAAN MET LEOPOLD FLAM’ MET HET WERK VAN HILDE NIJS IN FILOSOFIEHUIS ‘HET ZOEKEND HERT’, KONINKLIJKELAAN 43, 2600 BERCHEM-ANTWERPEN. GRATIS INKOM. WEL GRAAG VOORAF INSCHRIJVEN VIA HETDANSENDEDENKEN@GMAIL.COM.